- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
România lansează licitația pentru cloudul guvernamental
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ieri, în cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice și al Jurnalului Uniunii Europene, a fost deschisă licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental al României, marcând un pas esențial în direcția transformării digitale a statului.
Achiziția, evaluată la aproape 80 de milioane de euro, va aduce cele mai eficiente și inovative tehnologii în infrastructura informatică a României. Această inițiativă face parte din reconfigurarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în urma renegocierilor cu Comisia Europeană, obținută de Ministerul Comunicațiilor și Inovației Digitale la sfârșitul anului trecut.
Investiția în cloudul guvernamental este o componentă esențială a Componentei 7 din PNRR – Transformare Digitală, cu finanțare totală de peste 500 de milioane de euro. Din această sumă, 374,73 milioane de euro sunt alocate pentru implementarea efectivă a infrastructurii de cloud guvernamental, în timp ce 187,05 milioane de euro sunt destinate migrației sistemelor informatice ale instituțiilor publice în acest cloud.
Cloudul guvernamental va aduce beneficii semnificative, inclusiv reducerea costurilor și îmbunătățirea calității serviciilor publice prin e-guvernare. Această reformă se concentrează pe intensificarea schimbului de date în format electronic, standardizarea și transformarea datelor guvernamentale, precum și crearea unei arhitecturi guvernamentale pentru guvernanța centrelor de date și serviciilor de cloud.
Această inițiativă marchează o etapă crucială în direcția modernizării și eficientizării serviciilor publice din România, având ca obiectiv transformarea digitală a statului pentru a răspunde cerințelor și nevoilor secolului XXI.